Держгеокадастр забезпечив створення та відображення на картографічній основі Державного земельного кадастру у вигляді інформаційного шару відомостей про землі, які займало Каховське водосховище.

На інформаційному шарі «Каховське водосховище» відображаються відомості про три групи об’єктів, а саме:

землі під водним простором (водним дзеркалом);

прибережна захисна смуга;

землі під об’єктами забезпечення функціонування водосховища (дамби, дороги, причали, протиерозійні та гідротехнічні споруди).

Крім того, у програмному забезпеченні Державного земельного кадастру запроваджено функціональну можливість здійснення автоматичної перевірки та повідомлення Державного кадастрового реєстратора про розміщення об’єкта Державного земельного кадастру у межах інформаційного шару «Каховське водосховище» під час опрацювання заяв та прийняття рішень про державну реєстрацію, внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру або виправлення виявлених помилок.

Зазначені заходи спрямовані на забезпечення запобігання нецільовому використанню земель, які займало Каховське водосховище, та створення умов для його подальшого відновлення.

Довідково

Заходи, спрямовані на запобігання нецільовому використанню земель, які займало Каховське водосховище, передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2024 р. № 286 «Про запобігання нецільовому використанню земель, які займало Каховське водосховище».

Зокрема, цією постановою передбачено, що на період воєнного стану та протягом п’яти років після його припинення чи скасування заборонено формування, передачу у власність або користування та зміну цільового призначення земельних ділянок на землях, які займало Каховське водосховище, крім передачі у користування, зміни цільового призначення земельних ділянок з метою подальшого відновлення Каховського водосховища та будівництва гідротехнічних споруд.