Сьогодні, 30 вересня під будівлею Запорізького обласного Держгеокадастру місцеві учасники АТО під керівництвом голови громадської організації учасників бойових дій «Щит» Ігора Марінюка та депутата Запорізької міської ради Олега Коломойця, який одночасно є головою громадської організації «Товариство ветеранів АТО м.Запоріжжя», оголосили безстрокову акцію протесту.

З 8:30 входи до приміщення державної установи було повністю заблоковано протестуючою стороною. Внаслідок цього, працівники Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області та ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» не змогли вранці потрапити на свої робочі місця.

До зібрання учасників АТО вийшов в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області Петро Присяжнюк, який запросив представників від учасників АТО до себе в  кабінет для конструктивного діалогу.

Петро Вікторович зазначив, що приступив до виконання обов’язків начальника Головного управління Держгеокадастру з 16 вересня цього року, тобто два тижні тому. Втім, навіть за цей короткий термін ним було виявлено близько 50 заяв громадян, в т.ч. від учасників АТО, які надійшли до управління близько 3 місяців тому, але так і залишилися не розглянутими. Втім, вже протягом останнього тижня всі ці протерміновані звернення розглянуті Головним управлінням, по кожному надана відповідь. Також Петро Вікторович пояснив, що в даний час відповідно до наказу Держгеокадастру України від 26.09.2019 №26-дс-то «Про відкриття дисциплінарного провадження»  першого заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області Яну Дикобаєву відсторонено від виконання посадових обов’язків на час  здійснення  дисциплінарного провадження, тому йому, як керівнику установи, вкрай необхідно власноруч розібратися в проблемах з виділенням землі учасникам бойових дій.

Однак, протестувальники відмовились від створення ініціативної групи та проведення діалогу з новопризначеним керівником обласного Держгеокадастру,  без  присутності голови Запорізької обласної державної адміністрації Віталія Туринка.

Розібратися в ситуації до Запорізького Держгеокадастру приїхали представники Запорізької міської та обласної поліції, які  попередили АТОвців про кримінальну відповідальність, передбачену законодавством України за блокування державної установи.

Після тривалих вагань, близько 14:00 представники протестувальників, нарешті, розблокували вхід та вступили в діалог з керівництвом обласного Держгеокадастру, за результатам якого вдалося винайти спільне рішення із врегулювання ситуації щодо забезпечення земельними ділянками учасників АТО.

 Довідково:

 З моменту запровадження ініціативи щодо забезпечення землею в липні 2014 року і станом на 25.09.2019 учасники АТО подали до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області 7607 заяв на отримання земельних ділянок.

За результатами розгляду звернень станом на 25.09.2019 Головним управлінням надано 5024 дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на площу 7506,5915 га:

  • для ведення особистого селянського господарства 3777 дозволів на площу 7363,0815 га,
  • для ведення садівництва 1247 дозволів на площу 143,51 га.

Разом з тим, станом на 25.09.2019 Головним управлінням Держгеокадастру у Запорізькій області учасникам АТО надано у власність 2905 земельних ділянок загальною площею 4720,9011 га:

  • для ведення особистого селянського господарства – 2417 земельних ділянок площею 4668,9456 га,
  • для ведення садівництва – 488 земельних ділянок на площу 51,9555 га по Запорізькій області за межами населених пунктів.

Стосовно учасників АТО з 18.09.2019 по 25.09.2019 прийнято 45 наказів, з них про надання дозволу – 14, про затвердження та передачу у власність – 31.