Сьогодні, 7 листопада, під головуванням очільника Головного управління Держгеокадастру у  Запорізькій області Петра Присяжнюка та  участю представників районних державних адміністрацій, в приміщенні обласного земельного управління, відбулась нарада з питання забезпечення перенесення до 2021 року до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, обмеження (обтяження) у їх використанні, зареєстровані до 1 січня 2013 року у Державному реєстрі земель.

Відкриваючи нараду в.о. начальника Запорізького обласного Держгеокадастру Петро Присяжнюк звернувся до голів та представників райдержадміністрацій зі словами: «З метою виконання Указу Президента України від 22.07.2019 року № 542 «Про заходи щодо протидії рейдерству», головною метою якого  є забезпечення належного захисту прав власності та господарювання, протидія рейдерству, виправлення помилок в Державному земельному кадастрі, перед нами поставлено завдання з внесення відомостей про всі, без виключення, земельні ділянки, що перебувають у користуванні юридичних і фізичних на підставі отриманих ними правовстановлюючих документів на землю, до Державного земельного кадастру.  Для виконання цього завдання потребуємо вашої допомоги і співпраці в частині проведення повної інвентаризації документів на земельні ділянки, відомості про які на сьогодні не внесені до Державного земельного кадастру та, подальшого внесення Держгеокадастром відомостей про ці ділянки до земельного кадастру».

Коротко про загальний стан та конкретні завдання в частині наповнення даними про земельні ділянки в межах області Державного земельного кадастру та роботу, що проводиться в цьому напрямку, доповів начальник відділу державної реєстрації об’єктів Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області Олег Реученко.

Зокрема, в доповіді було акцентовано увагу присутніх на тому, що на сьогодні по Запорізькій області приблизно 127 тисяч земельних ділянок, право власності та користування на які було посвідчено правовстановлюючими документами на землю до 2004 року,  потребують внесення відомостей до Державного земельного кадастру. Серед них 60 тисяч земельних ділянок перебувають в межах та 67 тисяч ділянок – за межами населених пунктів. Їх загальна площа становить 378,33 тис. га.

Було також зроблено аналіз внесення відомостей про земельні ділянки за різними категоріями земель.

Внаслідок проведення наради в формі відкритого діалогу, в ході проведення заходу, представники районних державних адміністрацій приймали саму активну участь в обговоренні поставленого державою завдання та надавали власні пропозиції щодо  шляхів налагодження ефективної взаємодії між обласним Держгеокадастром, районними державними адміністраціями, місцевими радами та об’єднаними територіальним громадянами при його виконанні.

Проведена нарада допомогла налагодити необхідні комунікаційні зв’язки між обласним Держгеокадастром та районними державними адміністраціями, були визначені також першочергові пріоритети сумісної роботи.