Впродовж січня 2020 року державні інспектори з контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Запорізькій області провели 14 перевірок дотримання вимог земельного законодавства на загальній площі 105,66 га. За результатами проведених перевірок  виявлено 10 порушень вимог земельного законодавства на загальній площі 88,93 га.

З метою вжиття заходів інспекторського впливу для усунення виявлених порушень державні інспектори вручили 15 приписів про усунення порушень, склали 3 протоколи про адміністративні правопорушення, винесли 4 постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафів на загальну суму 340 грн. та 2 постанови про закриття справи, до органів виконавчої влади внесено 1 клопотання.

Загальний розмір нарахованої у січні шкоди, заподіяної державі внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, становить 144,36 тис. грн.

Загалом за перший місяць 2020 року державні інспектори Держгеокадастру Запорізької області розглянули 156 скарг, звернень, листів юридичних та фізичних осіб, ухвал судів, постанов правоохоронних органів.

Довідково:

Відповідно до статті 2 Закону України „Про державний контроль за використанням та охороною земель”, основними завданнями державного контролю за використанням та охороною земель є:

забезпечення додержання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами земельного законодавства України;

забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони та раціонального використання земель;

запобігання порушенням законодавства України у сфері використання та охорони земель, своєчасне виявлення таких порушень і вжиття відповідних заходів щодо їх усунення;

забезпечення додержання власниками землі та землекористувачами стандартів і нормативів у сфері охорони та використання земель, запобігання забрудненню земель та зниженню родючості ґрунтів, погіршенню стану рослинного і тваринного світу, водних та інших природних ресурсів.