Факт грубого порушення земельного законодавства  встановлено державними інспекторами Запорізького обласного Держгеокадастру під час перевірки використання 800,2 га земель державної власності на території Новоолександрівської сільської ради Запорізького району, наданих у 1993 році (відповідно до Державного акту на право постійного користування землею) для будівництва військового містечка.

Відведена земельна ділянка має чітко визначене цільове призначення – для розміщення та постійної діяльності Збройних сил України. Втім, насправді 211,07 га з цих земель по факту використовується підприємцями для вирощування  пшениці (115,37 га) та соняшнику (95,7 га).

Тобто, більше ніж чверть військового полігону  використовується не за призначенням. Грубо порушено вимоги ст. 96 Земельного кодексу України. До того ж ведення сільського господарства на полігонах Збройних сил України законом не допускається. Орієнтовно, розмір шкоди, нанесеної державі складає більше 2 млн. грн.

Враховуючи, що в діях посадових осіб, відповідальних за нецільове використання цих земель наявні ознаки складу кримінального порушення, передбаченого ч.2 ст. 367 та ч.3 ст. 425 Кримінального кодексу України,  матеріали перевірки передано до Територіального управління Державного бюро розслідувань м.Мелітополь.