За ініціативою в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області Тетяни Тітової, сьогодні, двадцять шостого квітня, в приміщенні державної установи, відбулась нарада,  приводом для якої стало розповсюдження в мережі Інтернет неправдивої інформації про хабарництво у Запорізькому обласному Держгеокадастрі. Розповсюджувалася ця інформація представниками кількох землевпорядних організацій, які й були запрошені для діалогу.

Однак, разом із запрошеними особами, на нараду під прикриттям політичних гасел та відвертого популізму з боку представника політичної партії «Укроп»-депутата Запорізької міської ради Михайла Прасола  до Головного управління у визначений час прийшло близько тридцяти осіб з числа представників землевпорядних та громадських організацій,  агробізнесу, мас-медіа. Участь у нараді взяв також депутат Запорізької міської ради Олег Коломоєць.

Розпочинаючи діалог з присутніми, керівник Головного управління Держгеокадастру області Тетяна Тітова зазначила: «Тільки кількох з вас, присутніх сьогодні на нараді, я бачила в себе раніше на особистому прийомі. Втім, нещодавно з соціальних мереж я дізналася про існування, як ви стверджуєте, корупції,  в роботі землевпорядної служби області. Якщо це так, чому, ніхто з присутніх тут, раніше не звернувся до мене і не виклав факти тиску з боку працівників обласного Держгеокадастру? Чому дехто з тут присутніх має хоробрість писати в соцмережах про, нібито, хабарництво в Держгеокадастрі і не має хоробрості прийти та вказати на хабарника керівнику Головного управління? Чому ви всі замовчували проблеми, якщо вони справді є?

Відповісти на це питання я можу сама: на початку моєї роботи на посаді в.о. начальника Головного управляння Держгеокадастру області до мене на особистий прийом завітав представник від Запорізького осередку землевпорядників, саме так він, до речі, представився, і в обмін на вирішення Головним управлінням Держгеокадастру конкретного земельного  питання в обхід закону, запропонував хабара. Про надходження від зазначеної особи пропозиції хабара, мною негайно було повідомлено у правоохоронні органи. Саме цьому інші керівники землевпорядних організацій, які звикли  вирішувати земельні питання аналогічним способом, напевне, просто побоювалися звертатися до мене, хоча мали таку можливість.

Хочу сказати, що за півтора роки роботи на цій посаді за виявленими нами фактами корупції, мною було звільнено близько 50 посадовців. Це ті, хто  довгі роки роботи в Запорізькому Держгеокадастрі вважав себе «царьком», який бере «подяку» за виконання своїх обов’язків. Такі факти мали місце в Якимівському, Бердянському, Токмацькому, Василівському, К-Діпровському, Приазовському районі, містах Енергодар та Бердянськ. Керівники всіх цих підрозділів обласного Держгеокадастру були мною звільнені. У поточному місяці було виявлено ще один кричущий факт чисельних порушень у Мелітопольському управлінні, де документи, що надходили від людей через ЦНаП, накопичувались в підвалі установи та не оброблялись у визначений законодавством термін. Після проведеної внутрішньої перевірки, керівника Мелитопольського міськрайонного управління було негайно звільнено. Саме так буде й надалі: я буду звільнювати будь-кого з керівників чи рядових працівників обласного Держгеокадастру, які своєю діяльністю, або бездіяльністю, кинули тінь підозри у хабарництві на все Головного управління Держгеокадастру області».

Надалі, після завершення висловлення Тетяною Тітовою, присутні на нараді представники землевпорядних, громадських організацій та аграрного бізнесу, перебиваючи один одного, кинулися кричати, намагаючись звинуватити обласний Держгеокадастр у вимаганні хабарів. Найбільше звинувачень було висловлено на, нібито, не можливість без хабарів здійснити в Запорізькій області державну реєстрацію земельної ділянки, отримати позитивний висновок державної землевпорядної експертизи, а також зняти зауваження після доопрацювання документації.

Нарада, в якийсь момент, буквально перетворилася на ґвалт та нескінченні звинувачення на адресу Головного управління Держгеокадастру.  Присутній на нараді депутат Запорізької міської ради Михайло Прасол, напевне, підкреслюючи вагомість своєї персони, кричав найголосніше та відкрито погрожував розправою Тетяні Тітовій. Все це було зафіксовано на відеокамери,  вирізано «непотрібні» для широкого кола громадськості моменти, зокрема, пояснення керівника Головного управління Держгеокадастру.  Далі, невідкладно, перекручена інформація була викладена в Інтернет.

Намагаючись припинити безлад, Тетяна Тітова зазначила, що викладена присутніми інформація щодо, нібито, не можливості здійснити державну реєстрацію земельних ділянок насправді не відповідає дійсності. На доказ цьому, була приведена наступна статистика: з 35 тисяч сформованих заяв про реєстрацію земельних ділянок онлайн, 81% в даний час зареєстровано, відмов лише 19%.

Так само й щодо державної землевпорядної експертизи. Статистика наступна: у поточному році для проведення державної експертизи надійшло 124 докуменації, позитивну оцінку експертів отримало 54, направлено на доопрацювання – 16, забрали листом – 22, перебувають в роботі ще 32.

Втім, незважаючи на приведені докази, звинувачення на адресу Держгеокадастру було не зупинити.

Вислухавши всі звинувачення, Тетяна Тітова зазначила: «Комусь, напевно, дуже вигідно очорнити Запорізький обласний Держгеокадастр. І справа, думаю, в тому, що деякі землевпорядні організації просто не здатні виготовити якісну документацію та електронні документи, що відповідають всім вимогам земельного законодавства. Таким, дійсно вигідно, позбутися вибагливих посадовців, що стоять на сторожі дотримання законодавчих вимог.

Це не просто слова – на особисті прийоми до мене приходять люди, які скаржаться якраз на землевпорядні організації, що вимагають з них гроші, на, нібито, хабарі для Держгеокадастру. Наголошую і підкреслюю: «Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області хабарів не бере! Звертаюсь до ліцензіатів: припиніть брати з людей гроші за послуги, яких ви не здійснюєте, киваючи на Держгеокадастр! І ще – шановні ліцензіати, почніть наводити лад кожен із себе. Як не будете ті хабарі давати, то не будуть їх і брати!»

Завершуючи нараду, Тетяна Тітова також зауважила на тому, що всі озвучені на цій нараді факти порушень будуть обов’язково перевірені. В разі дійсного підтвердження фактів вимагання неправомірної вимоги, будь-хто з фахівців Запорізького обласного Держгеокадастру, не зважаючи на давнішні заслуги, ранг, вислугу років і соціальний статус, буде притягнутий до відповідальності, передбачену чинним законодавством.